El mes d’octubre de l’any 1904, la ciutat de Reus va celebrar unes festes de la Misericòrdia excepcionals. El motiu: la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia, patrona de la ciutat. I una festa única requeria de tots els elements festius tradicionals, tant locals com forans. Com no podia ser d’altra forma, els Xiquets de Valls hi van ser convidats.
De fet, la seva presència a Reus era habitual, fins i tot podríem dir que era una plaça castellera tradicional, amb un nivell d’exigència castellera prou important (l’any 1900 hi està documentat gràficament el quatre de vuit). Però el que avui ens ocupa no rau només en els castells alçats, sinó a identificar quina colla va ser la contractada aquell 1904, tot aprofitant per presentar un parell de fotografies pràcticament inèdites i d’una excel·lent plasticitat.
El context casteller del moment no era gaire favorable. L’any anterior s’havia descarregat el darrer quatre de vuit. Tant el dos de set com el pilar de sis penjaven d’un fil i estaven també a punt de desaparèixer. La decadència avançava imparable i, en pocs anys, els castells bàsics de set i fins i tot els de sis havien de trucar a la porta dels Xiquets de Valls. Tot i així, l’organització no va dubtar a contractar-los. Llegim al periòdic reusenc Las Circunstancias del dia 7 d´agost: “Entre los vecinos de esta ciudad reina gran entusiasmo por las grandes ferias y fiestas que se celebraran en el próximo mes de Octubre. (…) Con tal motivo, se piensan celebrar grandes carreras de bicicletas, salvas de morteretes, torres por los ‘Xiquets de Valls’, fuegos artificiales, retreta, danzas del pais, gigantes y cabezudos… Vamos que nuestros vecinos se proponen echar la casa por la ventana y lo lograrán!”
Finalment, el propòsit de portar els Xiquets es va assolir, tal i com es confirma en el programa de festes publicat en el mateix diari el dia 28 de setembre. Les festes s’havien de desenvolupar del dia 6 al 10 d’octubre i el primer acte programat pels Xiquets de Valls era previst pel dissabte dia 8, de bon matí: “A las 8 salida de gigantes, cabezudos, ‘xiquets de Valls’ y danzas del pais”. L´endemà, va ser el dia gran de les festes. A pimeríssima hora estaven programades “Brillantes alboradas por las bandas de música” i no ens hauria d’estranyar, tot i que no consti en el programa, la participació dels Xiquets de Valls a les matinades. L’anada a ofici del clergat estava prevista per a les 9 del matí, ofici que va tenir lloc a l’església de Sant Pere i, un cop acabat, es va procedir a la coronació canònica de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Després, “A los acordes de la marcha real (…), seran echadas al vuelo todas las campanas de los templos de la población, se haran estruendosas salvas de artillería, se soltaran infinidad de palomas, los ‘Xiquets de Valls’ alzaran sus arriesgados pilares…” I a les 4 de la tarda, seguint els cànons festius de l’època, processó pel retorn de la Mare de Déu al seu santuari. A la processó també hi van participar els nostres Xiquets. Ho llegim al diari La Cruz del dia 11 d´octubre: “La Procesión. Con algún retraso organizóse con el siguiente orden: cinco guardias civiles a caballo, varios individuos que no cesaron de disparar gran número de carretillas durante el curso; heraldos, cabezudos, gingantes, xiquets de Valls, danzas del pais (moros y cristians, ball de la Mare de Deu, de bastonets, y una banda de música…”
Hem vist que el primer acte previst pels Xiquets de Valls era a les 8 del matí del dissabte dia 8. El motiu no era casual, ja que la seva arribada estava prevista just per aquell mateix dia de bon matí, com ho llegim al diari La Cruz del dia 8: “Hoy sábado a primera hora, llegará una colla de ‘Xiquets de Valls’” O sigui que després d´una nit de viatge entre Valls i Reus arribada i cercavila. Déu n’hi do!
Suposem que l’estada dels Xiquets de Valls a Reus aquells dies d’octubre devia ser plàcida i mancada d’incidents, però la veritat és que els ànims dels comerciants reusencs estaven encesos per culpa … del seus homòlegs vallencs. La Vanguardia del dia 5 d´octubre ens ho explica: “Ayer domingo, a pesar de la ley del descanso dominical, fueron abiertos casi todos los establecimientos, ostentando la mayoría de ellos unos carteles con rótulos que decían ‘Abierto como señal de protesta por el mercado de Valls’, cuyos rótulos, como su contenido expresa, tienen por objeto protestar de que en la inmediata población de Valls se haya burlado la ley celebrando los mercados el domingo con autorización del Gobierno”.
Curiositats a banda, trobem els Xiquets de Valls programats pel dissabte i diumenge dies 8 i 9, tot i que de ben segur que, a part de les actuacions “oficials” (cercavila, castells a la sortida d´ofici i processó), varen fer multitud de castells i pilars per acabar de fer rendible l’estada a Reus. Així ho confirma el periòdic barceloní La Publicidad del dia 10 d´octubre: “Los ‘Xiquets de Valls’ han recorrido la población haciendo pirámides, siendo muy aplaudidos”.
Però ni en el programa d’actes publicat a la premsa ni en les noticies que ens reporten els preparatius i el desenvolupament de les festes hem trobat cap referència a la colla contractada. S’imposa per tots costats el genèric “Xiquets de Valls”. Per aclarir-ho, hem de recular fins el dia 16 de setembre (tres setmanes abans de les festes) quan el Diario de Reus desvetlla la incògnita i en una columna titulada “De las fiestas” indica sense marge d’error que “Ha sido contratada definitivamente la ‘Colla vella dels Xiquets de Valls’”.
Ja tenim el cercle tancat i podem afirmar que el tres de set i el pilar de cinc que avui reproduïm corresponen a la participació de la Colla Vella a les festes de la coronació de la Mare de Déu de la Misericòrdia celebrades a Reus del 6 al 10 d’octubre de 1904. Anant més enllà, el fet que els castells s’aixequin davant de l’Ajuntament, a la llavors anomenada plaça de la Constitució (avui Mercadal), i que el rellotge de la façana de la Casa Consistorial que apareix en una de les fotos marqui un quart tocat d’una, pot fer creure que molt probablement es tracti de l’actuació del dia 9, a la sortida d’ofici just després de l’acte de coronació. El que ja som incapaços d’esbrinar és per què el balcó de l’Ajuntament està completament buit.
Xavier Cabré Puig
Article publicat a La Veu de la Colla Vella, núm. 128, abril 2016.