Just abans de l’intens cap de setmana del Catllar i l’Arboç, i a pocs dies de Sant Fèlix, analitzem el que portem de temporada i el que ens espera en el futur amb el nostre cap de Colla, Albert Martínez. Amb ell parlem dels objectius més immediats, de com vol que evolucioni el que resta d’any i de la nova normativa del Concurs de Castells, presentada recentment.
Com veus l’estat d’ànim de la Colla a dia d’avui i el gruix de gent que movem?
En general la veig bé, estic molt content per la gent que som assaig i per les grans proves que fem dia rere dia. Sí que és veritat que no assolir els objectius a les últimes diades ha creat una mica de dubtes, però, tot i així, la gent ha seguit venint i treballant. Crec que, en aquest sentit, el gruix de la Colla té una visió semblant a la nostra (la Tècnica), que sap que els resultats arribaran si seguim treballant i no perdem les ganes de fer castells.
Has parlat de no assolir els objectius. Fins a quin punt creus que el fet de no haver aconseguit descarregar el dos de nou amb folre i manilles, el tres de deu amb folre i manilles, el quatre de nou amb folre i pilar i el quatre de nou sense folre ha estat perjudicial?
Nosaltres, quan vam marcar els objectius de la temporada, volíem intentar avançar aquests castells respecte la temporada anterior. Com ja he dit, el fet de no assolir-los pot haver generat certs dubtes, però haver-nos plantejat un tres de deu per Sant Joan o portar les manilles a les Cases ja són grans passos per la Colla. Que al final no hagin sortit han estat situacions del moment, però el que no farem és abandonar-los, perquè sabem que els hem treballat i que els podem fer. Només ens cal recuperar una mica la confiança perduda.
En el que ens pot haver perjudicat és en el fet d’haver d’endarrerir els nostres plans inicials, ja que, en la situació que havíem visualitzat a principi de temporada, ja hauríem hagut de descarregar aquests castells.
Creus que en algun moment ha faltat saber comunicar aquests objectius que teníeu marcats a la tècnica?
Crec que sí, i és una cosa en la que potser ens vam equivocar. Per exemple: nosaltres volíem portar les manilles a la Selva del Camp, però al final, vam creure convenient no apretar tant des d’un bon principi a la gent. Potser el que hauríem d’haver fet era explicar a l’assaig que era possible anar a la Selva i fer aquest castell, però no vàrem trobar la forma de transmetre-ho.
Quina valoració fas del que portem de temporada tenint en compte que portem 21 castells de nou o superiors i 25 castells de gamma alta de vuit?
Molt positiva. Penseu que, a banda de Sant Joan, que ja hem comentat , hem fet un gran juliol. No només hem fet el primer gamma extra de juliol amb el cinc de nou amb folre sinó que hem fet molts castells amb castellers diferents. Portem cinc quatre de nou amb folre i en cap hem repetit alineació. També hem estrenat canalla al dos de vuit amb folre. Ara mateix, som capaços de portar castells a plaça amb baixes i això passa tant a la pinya com al tronc, pel que totes aquestes rotacions que hem anat fent en castells de vuit i nou han estat molt positives.
Com ja has dit, a Sant Joan no vam complir les expectatives generades. Penses que ha afectat el desenvolupament de la temporada?
Crec que a Sant Joan ens vam marcar uns objectius molt alts, però que també eren realistes. Havíem treballat molt els castells que hi volíem portar i a la tècnica crèiem que sortir de tres de deu era la millor opció. Quan va caure, tots vam quedar amb un mal al cos per la caiguda de la canalleta i vam pensar que, a aquella alçada de la temporada, no calia arriscar més. Igualment, vam acabar amb el tres i el quatre de nou i amb el quatre de vuit amb el pilar, que és una molt bona actuació pel mes de juny. Sí que ens hauria agradat poder fer millors castells i, en no fer-ho, hem hagut d’intentar introduir-los a les diades següents. Com vam fer amb el cinc de nou d’Altafulla.
Un cinc que s’ha consolidat com un castell al que tenim molta confiança ara mateix. Vist com ens està anant, hauries canviat el castell de sortida a Sant Joan?
Vist des d’ara, sí que l’hauria canviat. Havíem fet molt bona feina amb el cinc de nou, però també l’havíem feta amb el castell de deu i com que no n’havíem pogut fer cap abans, vam optar pel tres.
Creus que el fet d’anar tard en el pilar ens ha perjudicat molt o el pilar, com es diu sempre, ‘menja a part’? Portem sis pilars de sis i dos pilars de set.
El tema pilar ja ens ve marcat un mica de l’any passat, on vam tenir un final de temporada una mica fluix. Aquest any hem volgut marcar un altre ‘tempo’ una mica més pausat. Sabíem que el pilar arribaria tard o d’hora, també es veritat que això ens ha alentit en castells com el quatre amb al pilar o inclús amb el tres amb el pilar. El que sí que vull reconèixer és que els assajos de divendres de pilar ens han aportat molt. Per exemple, hi ha hagut diades que hem acabat amb quatre pilars de cinc. Això vol dir molts enxanetes, molts aixecadors i terços capaços de fer el pilar de cinc. A més, gràcies a aquest assajos, hem aconseguit castellers que han fet castells de vuit i canalla que ha tingut una evolució molt gran i ràpida. No és feina que intervingui directament al pilar però és feina que ens ajudarà molt.
Què esperes d’aquest cap de setmana i de Sant Fèlix?
Tinc molt clar que al Catllar hi van tant el cinc de nou com el quatre amb el pilar. Hem de fer aquest dos castells per seguir creixent a Sant Fèlix. A l’Arboç sabem que és una actuació que ve molt determinada pel nombre de camises que portem- Si podem fer castells grans els farem i si no, seguirem treballant per arribar a Sant Fèlix el millor possible.
En el cas que no ens en sortim amb el quatre amb el pilar creus que hauríem de fer com el 2014 que vam canviar el cinc de nou per el quatre amb el pilar?
No, són situacions molt diferents. El 2014 estàvem buscant un cinc molt diferent al que teníem i, tot i fer un treball molt bo. ens vam adonar que li faltava quelcom que en aquell moment no vam trobar. Ara, en canvi, són castells que sabem que sí que els tenim, només ens falta aquell punt de serenor, tornar a trobar-nos-hi a gust.
Després de Sant Fèlix tornem a tenir una setmana de vacances. Creus que la fórmula ha funcionat?
Crec que ha estat molt positiu, els castellers necessiten un descans tant físic com mental. Aquest any han coincidit les vacances després d’actuacions decebedores, però ja estaven planejades. Això també ens ha ajudat a analitzar els errors amb temps i en fred. Jo no sóc molt de mirar les altres colles, però aquest any m’he adonat que n’hi ha diverses de grans que fan aturades similars.
Com encarem el tram final de temporada?
Amunt. Un cop tinguem el quatre amb el pilar, l’objectiu és seguir creixent, anar fent els castells que ens han quedat pendents i seguir treballant en noves estructures que no hem fet i que comencen a treure el cap a l’assaig.
Creus que aquest any assolirem els mateixos castells que l’any passat?
Sí, queda molta temporada per endavant. Tot i que hi ha castells que encara no hem tocat ara mateix tenim una molt bona base per començar a treballar-los.
Com veus la temporada castellera en general?
No tinc gaire temps per seguir les altres colles, amb la nostra ja tinc prou feina. Tot i així, el que he pogut seguir és que les colles fan molts castells de nou. Encara que no sigui any de concurs, les colles no afluixen i n’hi ha que ja estan superant els seus registres. Realment el món casteller segueix evolucionant.
Aprofitant que acaben de sortir les noves normes del concurs, què en penses?
Ens hem d’emmotllar a les noves normes, és el que hi ha. També puc dir que jo era a les reunions de la Comissió i que l’únic vot en contra de tot això va ser el de la Colla Vella. Ara ja no cal criticar les normes, ens hem de llegir les noves regles i a partir d’aquí només queda escollir els castells que hem de fer per quedar primers, que és el que realment vol la gent, i que el Concurs torni a casa.