La històrica diada aglutinarà actes nascuts a les passades Decennals, com la Fira de Castells i el Simposi Casteller.
La segona edició d’aquestes propostes castelleres es desenvoluparà entre els dies 19 i 21 d’octubre de 2012
Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals de Valls, la revista Castells i l’Ajuntament de Valls han anunciat la celebració del 2n Simposi Casteller i de la 2ª FiraCastells, amb motiu de les Fires de Santa Úrsula del proper octubre.
L’organització d’aquests esdeveniments va ser aprovada pel Consorci del Museu Casteller de Catalunya dins el pla estratègic i d’acció consensuat la passada tardor, amb l’objectiu de traçar sinergies suficients en el camí de preparació i disseny del nou equipament cultural.
Algunes de les iniciatives que van sorgir durant les darreres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela a principis de 2011, tindran continuïtat en altres moments del calendari cultural de la ciutat de Valls. Aquesta era una de les declaracions d’intencions del Patronat de la Fundació de les Decennals que presideix l’Alcalde de Valls, Albert Batet. En aquest sentit, dues de les activitats que més projecció van donar a les Festes i que van ser organitzades pel grup de treball dels Xiquets de Valls dins la comissió de cultura popular viuran la seva segona edició els propers 19, 20 i 21 d’octubre de 2012. D’aquesta manera, la diada de Santa Úrsula de Valls ampliarà les seves activitats al voltant de la temàtica castellera. Seguint l’estela candelera que va fer evolucionar la Trobada castellera,que fins al 2001 només incloïa l’actuació pròpiament dita, cap a un cap de setmana plenament casteller amb activitats científiques i de promoció, la capital de l’Alt Camp seguirà un procés similar al voltant de la mítica diada de Santa Úrsula, la jornada en la qual des del segle XIX els Xiquets de Valls han viscut els moments més pletòrics de la seva història posant en relleu la importància de la ciutat bressol dels castells.
El segon Simposi Casteller i la segona FiraCastells seran els eixos d’aquesta celebració en què els castells seran protagonistes indiscutibles de les tradicionals Fires de Santa Úrsula de la ciutat. L’organització de l’esdeveniment remarcarà el caràcter de Patrimoni Immaterial de la Humanitat que van adquirir els Castells el 2010 en ser proclamats com a tal per la UNESCO en la seva conferència anual a Nairobi, Kènia. La FiraCastells s’inaugurarà la tarda del divendres 19 d’octubre i es perllongarà fins al diumenge 21, que enguany s’escau en la mateixa diada dedicada a la patrona vallenca. A diferència de a les Decennals, el lloc d’ubicació serà la plaça del Pati, epicentre de la vida ciutadana local. La mostra mantindrà la seva disposició en estands que presentaran diferents productes relacionats amb el món casteller. La coordinació específica dels seus continguts anirà a càrrec d’un dels principals agents del fet casteller: la revista Castells.
El segon Simposi es concentrarà en la jornada del dissabte 20 de novembre. S’estructurarà en dos àmbits, un de matí i un de tarda, i es concentrarà en un espai amb capacitat suficient, proper a la plaça del Pati. Comptarà amb una ponència inaugural i una de cloenda, que seran d’encàrrec, i alhora es podran presentar comunicacions en els dos àmbits. Les temàtiques que actuaran d’eixos de la convocatòria han estat acordades pel grup de treball dels Xiquets de Valls integrat en la Fundació de les Decennals. Recentment l’Alcalde de Valls, Albert Batet, ha comunicat als presidents i als caps de colla de les dues agrupacions locals la seva voluntat de mantenir l’estructura organitzativa de les Decennals per a l’organització d’aquests esdeveniments culturals i castellers. Els dos eixos temàtics del simposi seran el debat entre la consideració dels castells com a esport o com a tradició; i l’anàlisi sobre si el fet casteller ha de caminar cap a noves construccions o per contra s’ha de limitar a mantenir les habituals.
Publicació de les actes
La publicació de les actes del primer Simposi celebrat les passades Festes Decennals, coeditat amb Edicions Cossetània, serà un dels altres punts forts del fòrum casteller de la propera tardor. Els treballs presentats en forma de ponència i de comunicació el gener de 2011 van ser lliurats pels seus autors per a una potencial publicació que arribarà enguany. Alhora les taules rodones que van ser enregistrades passaran ara a ser transcrites per ser incorporades en el volum. El primer Simposi va recollir dues conferències, tres taules rodones i un total de divuit comunicacions procedents de persones de nou poblacions diferents: Barcelona, Camprodon, Gandia, Manresa, Mataró, Reus, Valls, Vilafranca del Penedès i Santiago de Xile. L’àmbit amb més aportacions fou el de tradició i evolució, seguit del de mitjans de comunicació i, finalment, el d’internacionalització.
Paral•lelament, conjuntament amb la revista Castells, la Fundació de les Decennals va digitalitzar un important fons històric de pel•lícules castelleres, que tindran com a destinació final el Museu Casteller de Catalunya. Part d’aquestes projeccions seran programades en el marc del nou fòrum casteller en l’espai audiovisual. Es treballa en diferents opcions per a la seva ubicació. Aquest fons cinematogràfic recull pel•lícules de gran interès etnogràfic i casteller, la majoria de les quals han estat poc visionades amb anterioritat.
Els assaigs principals de la nit del divendres 19 d’octubre per part de les dues colles vallenques, oberts al conjunt de la ciutadania, i la implicació dels grups de grallers i timbalers, com a part indissociable del fet casteller des dels seus orígens, també tindran el seu espai en el programa del fòrum casteller de la propera tardor.
Per què Santa Úrsula
El fet que la Diada de Santa Úrsula mantingui un ambient excepcional amb la bipolaritat de les dues colles vallenques en el marc singular de la plaça del Blat, la seva definició com les “fires” de la ciutat, i el seu bagatge històric han estat determinants per a la ubicació temporal del fòrum casteller. Santa Úrsula va viure el cinc de nou de la primera època d’or des Castells l’any 1883, i ha suposat l’entrada en la segona etapa àuria amb la inesborrable diada del 1981 en què es recuperava la gamma de nou pisos i es descarregava el primer cinc de vuit del segle XX. Així mateix és una de les jornades de gamma extra del calendari i l’única d’aquestes que es manté en la seva fisonomia urbana original de quan van néixer els castells.
L’organització preveu que el fòrum casteller de Catalunya tingui lloc cada dos anys els anys parells, a excepció del darrer de la dècada que passaria al marc de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela dels anys acabats en 1.
La taula d’organització del fòrum casteller és integrat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, el Consorci del Museu Casteller de Catalunya, la Revista Castells –pertanyent al grup Utopia Global-, la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, la Xarxa de Cultura de Valls i l’Ajuntament de la ciutat. També s’integraran altres ens privats i altres àrees municipals, com la de Promoció de la Ciutat, que participarà en la difusió fora de la ciutat d’aquest esdeveniment.