Hem retrocedit al passat?
Aquests castellers son els actuals o son els del segle XIX? No veurem pas l’Isidre de Rabasso per aquí? Vols dir que arribaran gaire lluny? Aquestes preguntes o altres de semblants es possible que se les fessin els vallencs i forans que passaven a peu o en cotxe pel Portal nou de Valls, el dissabte passat al matí.
I, efectivament, des de quarts de nou, el Portal Nou presentava una d’aquelles estampes que tant ens podem imaginar que havien viscut els nostres pares, avis, etc. Un Portal Nou ple de carros, ple de cavalls, ple de gent de la Colla Vella, que traginava fato amunt i avall. Tot això per que els castellers de la Colla Vella, eren a punt de començar la seva anada “a l’antiga” en carros a Santa Tecla.
Rememorar els
antecessors. No oblidar el passat.
Amb aquesta anada en carros “a l’antiga” la Colla Vella dels Xiquets de Valls va voler rememorar i homenatjar els seus antecessors, que ja al segle XIX es desplaçaven a Tarragona, amb els mitjans i costums de l’època, per alçar els seus grans castells per Santa Tecla.
També era una forma de materialitzar i fer visible la estreta vinculació i el sentiment que la Colla sent per aquestes festes de Tarragona, i especialment per la seva tradició castellera.
Disfrutar del
present, una jornada per no oblidar.
Amb tots aquests bons propòsits i amb aquesta idea va començar una jornada magnifica en la que tots els participants van conviure i van gaudir de l’experiència. Va ser un clar exemple del que en diem “fer colla”.
16 carros i 240 persones, castellers de la Colla Vella majoritàriament, però també familiars i amics van emprendre la marxa perfectament vestits “a l’antiga”, amb correspondència amb la indumentària pròpia de la segona meitat del S.XIX en que la Colla Vella ja va fer glorioses actuacions i castells –com el quatre de nou de 1881-a Santa Tecla.
Caminar, xerrar, riure, fer una mossegada, fer un traguet,…i anar avançat! En els temps que corren, on tot va molt de pressa, on no hi ha temps per res, passar gairebé tot un dia caminant o anant en carro pels camins del camp de Tarragona, entre avellaners, Francolí avall i acompanyat de la teva gent, es gairebé un privilegi.
Vallmoll, La Masó, El Rourell, Vilallonga, i….parada per dinar a la Granja dels Frares. Molt bon dinar preparat per l’equip de la Colla, també amb regust de temps passats (esqueixada, coca amb llonganissa, fruita…) i a continuar. Ara el Morell, Perafort, Constantí i entrada a Tarragona.
A les 6 de la tarda, la comitiva feia entrada pel Portal del Roser. Benvinguda multitudinària al mateix portal i per tots els carrers de la part alta de Tarragona fins arribar al Pla de la Seu on després de saludar els Alcaldes de
Valls i Tarragona, el President del Consell Comarcal de l’Alt Camp i els alcaldes d’alguns municipis que havíem recorregut, varem començar la nostra actuació de castells.
La perspectiva del pla de la Seu, al davant de la catedral no podia ser millor: Tots els carros i cavalls ben disposats, el Pla de la Seu ple d’aficionats i públic encuriosit, i admirat per la estètica i pel simbolisme de l’acte.
Gairebé diríem un públic agraït que valora que la Colla Vella permeti reviure a Tarragona aquell ambient que hi deia haver al segle XIX quan arribava la Colla Vella dels Xiquets de Valls disposada a fer les seves proeses.
A l’hora dels castells i continuant vestits “a l’antiga”, La Colla Vella va fer un quatre de set amb el pilar al mig, un cinc de set amb dos pollegons –dos enxanetes- com es feia antigament, un dos de set i un pilar de cinc, que va ser executat en mig d’un impressionant silenci en memòria del traspassat casteller Ramon Rovira, dels Minyons de l’Arboç.
Posteriorment, i davant
l’antic Ajuntament de Tarragona es va aixecar un altre emotiu pilar de cinc.
L’acte va comptar amb una recepció a l’Antic Ajuntament de Tarragona en que la Junta de Govern de la Colla va agrair, amb un petit obsequi recordatori, les facilitats i atencions rebudes des dels Ajuntaments de Tarragona i Valls, els diferents municipis i Consells Comarcals, així com les Colles de Tarragona i els organitzadors de la diada castellera de Santa Tecla, i de l’amic “Xolo”, organitzador del recorregut i la coordinador de l’acompanyament en carros.
Un espontani, però emotiu cant de l’himne de la Colla Vella i un refrigeri van posar punt i final a la jornada, abans de retornar a Valls – aquesta vegada en autocars- per poder descansar unes hores abans de la actuació del primer diumenge de Festa Major a la Plaça de la Font.
En definitiva, una magnifica idea portada a la pràctica amb èxit, gracies a l’esforç i la il·lusió de molts. Un acte que ha causat admiració i que ha premés, gaudir, fer Colla i honorar el nostres avantpassats.