- El fons, que es conservarà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, abasta des de l’any 1867 fins a l’actualitat i té més de 58.000 imatges i 197 documents audiovisuals
- És un testimoni documental de primer ordre de l’activitat castellera, considerada Patrimoni Mundial Immaterial per la UNESCO
Fotografia: Colla Vella dels Xiquets de Valls (1932)
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit aquesta tarda l’acte de cessió en comodat del fons documental de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp. El fons, generat en el decurs de l’activitat documental de la Colla Vella, abasta des de l’any 1867 fins a l’actualitat.
A l’acte de cessió del fons també hi han participat el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Joan Ibarra; el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan M. Sanahuja, i l’alcalde de Valls, Albert Batet.
Els castellers de Valls han tingut l’hegemonia del panorama casteller durant molts anys, i han esdevingut un símbol de la cultura vallenca i, per extensió, de la catalana. La Colla Vella ha tingut una sensibilitat especial envers la projecció pública del fet casteller i, al llarg dels anys, ha recollit sistemàticament les seves actuacions. Ara que els castells han estat declarats Patrimoni Mundial Immaterial per la UNESCO, encara es fa més palesa la necessitat de conservar i difondre el fons, testimoni documental de l’activitat castellera.
Tot i que avui s’ha formalitzat la cessió del fons, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp ja ha començat el seu tractament, identificant-ne i descrivint-ne els materials. En total, es conserven 147 dossiers amb fotografies i retalls de premsa des de 1856 fins al 2010, any en què es passa a un entorn digital; més de 58.000 fotografies, i gairebé 200 documents audiovisuals. També s’han conservat, entre altres documents escrits, els tríptics i fulletons que, des de l’any 1965, la Colla Vella ha editat de les actuacions.
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp també digitalitzarà la revista La Veu de Colla Vella. Al mateix temps, assumeix altres actuacions, entre les quals destaca la campanya per captar la documentació que puguin conservar membres de la Colla Vella, amb l’objectiu de completar les llacunes del fons. D’altra banda, l’Arxiu col·labora amb la Càtedra de recerca històrica i documentació del Fet Casteller de la Universitat Rovira i Virgili per tal de fomentar l’estudi, inventari i difusió dels arxius de les colles castelleres i dels arxius particulars relacionats amb el món casteller.
Per tal de donar la màxima difusió i accessibilitat al fons, es podran consultar les descripcions i els documents digitalitzats a través d’
Arxius en Línia i, en el cas de la premsa, a
XAC Premsa, on s’aniran incorporant progressivament. Actualment, hi ha més de 6,5 milions de documents digitalitzats entre ambdues plataformes.