Barcelona, 17 de juliol de 2009
El director general del Patrimoni Cultural, Josep M. Carreté; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, han defensat avui a Mallorca en el transcurs de la reunió del Consejo General de Patrimonio Històrico de l’Estat espanyol, la incorporació dels castells a la llista de candidats a ser declarats per la Unesco patrimoni cultural i immaterial de la humanitat. El Consejo ha decidit incloure els castells a la llista que presentarà davant la Unesco el pròxim 31 d’agost.
La candidatura formal dels castells a patrimoni de la humanitat es produeix just una setmana després que el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, es reunís amb la Coordinadora de Colles Castelleres per fer seguiment de la sol·licitud i instar l’Estat a defensar-la davant la Unesco.
La candidatura dels castells ha rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una declaració on reconeix que els castells s’han convertit en una de les expressions més rellevants de la cultura popular i tradicional a Catalunya. Van començar a adquirir protagonisme al segle XVIII, a partir dels balls populars de cercavila de les moixigangues o ball de valencians. Avui, l’activitat castellera aplega més de 7.000 persones repartides entre una cinquantena de colles que participen en un miler d’actuacions cada any.
Els castells han esdevingut un fenomen singular en l’àmbit mundial, un referent simbòlic de la cultura catalana al món, sòlidament arrelat a la societat, culturalment transcendent i, alhora, un fenomen plàstic d’una gran bellesa que transmet emoció. Són també una eina d’integració per a les persones nouvingudes
La proposta es presentarà davant la Unesco el pròxim 31 d’agost.