http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=3306
A l ‘acte, que ha estat conduït pel periodista Xavier Grasset, hi han assistit personalitats del Camp de Tarragona com el President de la Diputació, Josep Poblet, Xavier Sabaté, Delegat del Govern de la Generalitat al Camp i, evidentment, Albert Batet, alcalde de Valls. També s’hi han concentrat nombroses representacions de les colles de Catalunya i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella. La presentació ha estat presidida pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manel Tresserras.
Tots ells han coincidit en els respectius parlaments que un projecte com aquest té una gran importància per ser una vella aspiració que finalment veurà la llum. Tant Batet com Tresserras han estat d’acord en què el projecte ja “no es pot aturar” i que segurament sorgirien problemes a l’hora de tirar-lo endavant, però que “s’acabarà fent”. En aquest sentit Batet ha afirmat que “ja es té el projecte, els terrenys i el finançament, per la qual cosa es vigilarà i es lluitarà des de primera fila per què es dugui a terme el projecte”.
El conseller de Cultura ha admès que el mateix president del Parlament, Ernest Benach, li ha insistit en la necessitat de posar tots els recursos necessaris per què el Museu Casteller de Catalunya ubicat a Valls sigui una realitat. A més, s’ha atrevit a avançar que la UNESCO “declararà patrimoni cultural i immaterial de la humanitat”.
El document audiovisual també ha servit per descobrir amb forces detalls com serà aquest macroprojecte vallenc. El Museu Casteller s’ubicarà al marge esquerra del Torrent del Catllar, més conegut com a Reg de la Cavalleria, a 100 metres de l’estació d’autobusos. La superfície interior de l’edifici serà de 3000 metres quadrats i a l’exterior, hi haurà una zona enjardinada de més de 10.000 metres quadrats.
Una de les peculiaritats del Museu és que es trobarà sota terra. La topografia de bancals inspira la seva forma d’edifici enterrat, que mostrarà una única façana porticada. Així doncs, l’edifici quedarà enterrat i les seves cobertes s’utilitzaran com a espai públic exterior en continuïtat amb el paisatge que l’envolta. de manera que quedarà integrat amb el paisatge. Segons Dani Freixes, l’arquitecte de l’obra,”l’edifici està pensat des de dins, mirant cap al cel. S’aixecaran torres que sobresortiran de l’edifici amb la intenció de representar els pilars castellers”. Al paviment de la plaça que hi haurà a l’espai exterior del museu, s’hi representaran totes les places castelleres de Catalunya a escala reduïda.
El museu no vol ser “un museu més”. Prova d’això són algunes de les experiències que es podran viure dins seu. Una plataforma elevarà els visitants fins a 13 metres (9 pisos d’un castell) amb videoprojeccions i sons de gralla que convertiran per uns instants el visitant en enxaneta.
Seguidament, tant la comitiva com els ciutadans s’ha dirigit al Pati, on s’hi ha dut a terme un dels esdeveniments més importants de l’any: la presentació pública del projecte del Museu Casteller de Valls. L’acte s’ha encetat amb la lectura de dos poemes, ‘Xiquets de Valls’ d’Anselm Clavé i ‘Nosaltres tots, castellers’ de Salvador Espriu. A continuació s’ha projectat un vídeo que ha repassat els orígens dels castells, situats a Valls, fites destacades dels seus dos segles de vida i s’hi han ressaltat valors universals i singulars dels castells com per exemple l’esforç col·lectiu, la solidaritat, la força, entre d’altres.
(Notícia extreta de www.delcamp.cat)
Centenars de persones s’han aplegat a l’emblemàtica plaça de Font de la Manxa de Valls per commemorar els 40è aniversari del Monument als Xiquets de Valls. Aquesta insígnia vallenca, de 15 metres d’alçada i 25 tones de pes, va estar esculpida per Josep Busquets, el qual també va restaurar el retaule de l’església arxipestral de Sant Joan.
El punt àlgid de l’acte ha esdevingut quan dues enxanetes, una de la Colla Joves i una altra de la Vella, han entregat en mà a l’alcalde de la ciutat una senyera. Posteriorment, aquesta ha estat hissada al màstil instal·lat just al costat del castell de pedra mentre sonaven Els Segadors. D’aquesta manera s’han unit dos símbols de la catalanitat i s’ha reivindicat el fet casteller dins de la idiosincràsia del país.
Entre els parlaments pronunciats, el més significatiu ha estat el de Montserrat Busquets, filla de l’escultor responsable de l’obra. “El meu pare va estimar Valls i Valls el va estimar a ell” ha expressat emocionada Montserrat Busquets. La cloenda de l’acte commemoratiu s’ha materialitzat amb dos pilars de 5 que han realitzat les dues colles de la ciutat.