Al llarg d’aquest any 2021, s’ha fet molta memòria de la gesta assolida per la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’octubre d’aquell inoblidable 1981, en què la Colla Vella carregava i descarregava per primer cop en el segle XX, el 4 de 9 amb folre. Una gesta, en aquell moment, imaginada gairebé com a impossible i que només el pas dels anys ens ha fet adonar de la realitat del moment present i futur que s’esdevenia com el que s’ha anomenat la segona època d’or del Món Casteller. Però a nivell institucional, aquell 1981, a part de l’explosió de confiança que provocà tal gesta, també en recordem dos elements que sempre quedaran en la memòria d’aquell any candeler: en primer lloc, l’aparició de la revista “La Veu de la Colla Vella”, revista interna de la Colla Vella que primer de forma trimestral i des de 2014, en forma d’anuari, ha immortalitzat la història de la Colla en els darrers 40 anys; per altra banda, l’element del que avui volem fer referència va ser la creació del Grup de Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i que l’entitat, enguany, commemora aquest 40è aniversari dins dels actes de la festa anyal.
Actualment, entenem que totes, o gairebé totes les colles castelleres, tenen o disposen d’un grup de grallers que pertanyen a la colla i que formen part indispensable de la tradició castellera, però si tirem 40 enrere el Món Casteller era molt més reduït, amb el nombre de colles i aquestes no sempre disposaven de gralles i timbalers propis, sinó que “s’havien de llogar a banda” en cada actuació i no sempre era fàcil trobar-ne.
Aquesta era la tessitura que s’havia trobat la Colla Vella durant tota la segona meitat de segle XX i va ser a partir de 1979, amb la inauguració del primer local propi que va tindre la Colla al carrer de l’Església núm. 8, que es va començar a pensar en la creació d’un grup de grallers. Fins al moment la Colla havia de llogar grallers (dos o tres, màxim) i timbalers per cada actuació, normalment el Grup de Grallers del Baix Penedès, dirigit pel mestre i compositor vendrellenc, Jaume Vidal i Vidal, conegut amb el sobrenom de “Carboner” (1918-1996). Però a vegades també es llogaven grallers o timbalers a tall individual que venien de diferents pobles i s’ajuntaven per poder acompanyar a la Colla en les cercaviles i actuacions.
Després d’un primer intent frustrat l’any 1979, el 1980, se li encarrega al mestre Vidal que formés en tècnica i llenguatge musical casteller a un petit grup de joves, ja afins a la Colla Vella. Després de quatre decennis de foscor dictatorial, aquell era un moment d’explosió cultural i vital, especialment de la joventut vallenca, i en totes les entitats s’iniciaven projectes participatius, festius i de cultura popular al carrer. Un d’aquests era el grup d’animació que tenien els més joves del Grup del Tatre Principal, grup d’animació “Bufaforats”, on també es formà un grup de grallers, la coincidència entre membres de les dues entitats amb l’objectiu d’aprendre tocar la gralla, propicià la creació del primer Grup de Grallers de la Colla Vella.
Així i tot, els resultats no foren immediats, ja que l’exigència i el nivell establert pel mestre Vidal durant els assajos que es feien dos o tres dies per setmana al local de la Colla, era molt alt i fins que els grallers no assolien un nivell òptim d’afinació i tècnica no es podrien afegir al grup de Grallers del Baix Penedès, que durant tota la temporada 1981 va seguir acompanyant la Colla. Per les matinades de la Candelera de 1981 ja va debutar un graller, el mes d’abril la Colla actuà a Madrid i ja hi participaren dos grallers amb camisa i finalment per Sant Joan ja es presentà el primer grup complert.
Cal destacar que sobre el tema de l’afinació, Vidal era molt estricte, s’utilitzaren gralles de l’obrador del Palmerar de Vilanova i la Geltrú, fundat el 1976 per Xavier Orriols i Sendra i pel que fa a la sonoritat, les “inxes” les feia el mateix Vidal, aquesta sonoritat, qualitat i exigència tècnica ha estat sempre un tret distintiu del so del Grup de Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A partir d’aquell moment de gènesi, la vitalitat del recentment fundat Grup de Grallers fou molt exitosa. El primer responsable en va ser el Jordi Roca i Rull “Dolçures”, que s”involucrà en la gestió i el creixement del grup durant els primers 7 anys. En un món que tradicionalment havia estat monopolitzat pels homes, el Grup de Grallers va obrir les portes a moltes noies, filles o familiars de castellers o amb ganes d’aprendre a tocar la gralla o el timbal. L’any 1982, el Grup de Grallers ja era una realitat consolidada i amb independència pròpia. A partir d’aquell moment s’inicià un camí en què el grup de grallers actuava com una entitat autònoma fent actuacions pel seu compte, a part d’acompanyar a la Colla, i durant gairebé tota la dècada dels vuitanta vestien amb la indumentària castellera, però amb faixa de color blau, però aquesta distinció es va substituir per la faixa negra, ja que com a grallers també eren castellers i castelleres de ple dret de la Colla Vella.
Durant els anys han estat moltes generacions, de grallers, gralleres, timbalers i timbaleres que han passat pel grup, un entrar i sortir de gent amb més o menys durada p erò amb que la Colla ha presumit de tenir un dels millors grups de grallers de totes les colles (així ho corrobora els diferents guardons en els Concursos de Castells, com les invitacions a festivals i concerts a d’altres viles); mares i pares que foren gralleres i que els seus fills i filles també han seguit el mateix camí; moments inoblidables, especialment relacionats amb els grans èxits de la Colla durant tots aquests 40 anys; però també moments tristos, especialment en el record de la pèrdua d’aquells i aquelles que ja no estan entre nosaltres i que encara tocaria que hi fossin.
No podem entendre la litúrgia castellera sense el refilar de les gralles quan s’inicia un castell o el despertar amb les matinades per Sant Joan o santa Úrsula, la solemnitat del toc de processó o les cercaviles i celebracions. Sempre hi són i per molts anys.
Foto 1: Logotip commemoratiu dels 40 anys del Grup, fet per Marina Barberà (ex-grallera de la Colla)
Foto 2: Primer Grup de Grallers, Sant Joan 1981: Ramon Flavià, Jordi Roca, Amadeu Vives, Jordi Ferré, Roser Carbonell i Eduard Guinovart.
Foto 3: Grup de Grallers per Sant Joan de 1982, amb el mestre Jaume Vidal.
Foto 4: Grup de Grallers actual a la diada de Santa Úrsula de 2021.
Josep Roig Bonet