La majoria de les informacions sobre aquest viatge han estat trobades o recopilades per l’historiador casteller Xavier Güell en un article al seu blog.
El 1875, el programa oficial de les Festes del Pilar de Saragossa anunciava la participació de “la comparsa denominada Chiquets de Valls con sus dulzainas y tamboriles”, que qualificava de “notable por sus sorprendientes ejercicios acrobáticos, que causarán admiración del público”. És la primera referència a una actuació castellera fora de Catalunya, i tot apunta que la Colla en qüestió seria la Colla Vella, llavors encara coneguda amb el nom de Muixerra. També el Diario de Tarragona ho apuntava.
Cal tenir en compte que entre 1872 i 1876 va tenir lloc la Tercera Guerra Carlina, un conflicte que va afectar fortament tant Catalunya com l’Aragó. No obstant, l’octubre de 1875, els combats a la zona de Saragossa havien acabat i, a Catalunya, només quedaven algunes zones en mans dels carlins al Pirineu, que caurien sota control liberal el novembre del mateix any. Aquest fet va permetre la celebració de grans festes a Saragossa amb motiu de la seva patrona després d’anys sense fer-ho per culpa del conflicte.
No obstant, la Guerra no es donaria per finalitzada, amb victòria liberal, fins el març de 1876, amb la capitulació dels últims reductes carlins al País Basc i la fugida a França de Carles María de Borbó, pretendent carlí al tron.
Així doncs, tot i que en la seva recta final, el viatge dels Xiquets de Valls a la capital aragonesa va tenir lloc encara dintre del període de guerra. I és precisament això el que permet els historiadors afirmar que es tractava de la Muixerra. Segons Emili Morera, “quan la segona guerra civil quedà disolta la Roser, donant tant sols alguna fé de vida, la Muxerra; empró després de la guerra, va reorganisar-se la Roser, nomenant-la colla nova, conexent-se la altra per colla vella. ab tendencies lliberals la primera y carlines la segona. Aleshores, o sia des del any 1875 fins a derrers del segle”. És a dir, durant la Tercera Carlinada, que Morera anomena “Segona Guerra Civil” seguint els criteris de l’època, solament la Muixerra es va mantenir mínimament activa, fet que provocaria que fos anomenada Colla Vella amb la reorganització de la Roser (que seria coneguda com “Colla Nova”) en acabar el conflicte el 1876. Aquest fet el corroboren altres fonts, entre les quals destaca, en una entrevista publicada el 1931 pel Diario de Reus, Ramon Tondo Dilla “Gravat de Rabassó”, cap de Colla de la Colla Vella entre 1917 i fins la seva mort el 1937 i fill del també cap de Colla Isidre Tondo Ballart “Isidre de Rabassó”, qui va agafar el comandament de la Colla justament a partir de la Tercera Guerra Carlina.
Però quins castells es van realitzar a Saragossa? Malauradament, no en queda cap constància, tot i que tenint en compte les circumstàncies i la distància, devia tractar-se de construccions petites. El que sí que es pot confirmar segur és que les actuacions dels Xiquets es van dur a terme. Per exemple, el dia 13 d’octubre, l’endemà del dia gran de la Festa, el Diario de Avisos de Zaragoza publicava: “Llaman mucho la atencion por sus arriesgados ejercicios los célebres Chiquets de Valls que en varias plazas forman grupos vistosos y á una altura extraordinaria”. Tres dies més tard, el 16, el mateix rotatiu ressenyava de nou la presència dels castellers vallencs a la ciutat: “Ayer noche continuaron recorriendo las calles y formando pirámides vistosas los Chiquets de Valls”.
El viatge semblaria que va causar gran impacte, tant a l’Aragó com entre els aficionats castellers catalans. Una bona prova n’és que, el 1877, el mateix Diario de Avisos de Zaragoza menciona la presència dels Xiquets a les Festes del Pilar de dos enrere per descriure l’actuació del Dance de Tauste, un ball tradicional de la població aragonesa de Tauste que, de manera similar a les muixerangues valencianes, forma figures i torretes humanes: “el dance ha sido el que, como todos los años, ha llamado la atención de los forasteros, que no pueden menos que admirar los difíciles cuanto caprichosos grupos y evoluciones que con suma rapidez ejecutan los fornidos mozos que en él toman parte, comparables tan solo con los que los Chiquets de Valls llevaban a cabo por las calles de Zaragoza hace no mucho tiempo”.
Pel que fa a Catalunya, va sorgir la llegenda (falsa) que, durant el trajecte de tornada a Valls, es va produir una baralla entre el cap de Colla, Isidre Tondo Ballart “Isidre de Rabassó”, i el casteller Anton Fàbregras Mialet “Anton de l’Escolà”, que acabaria amb la creació d’una nova colla de Xiquets de Valls, l’anomenada “Colla de l’Escolà”. Si bé tot indica que una discussió entre els dos hauria provocat l’escisió de la Colla de l’Escolà, aquests fets no es van produir fins el 1895, és a dir, vint anys més tard. A més a més, ni tan sols està confirmat que, durant el viatge, l’Isidre de Rabassó fos cap de Colla, ja que se sap que ho va ser després de la Guerra, però no si ho era també durant o abans.
Imatge 1: Notícia breu del Diario de Tarragona anunciant la participació dels Xiquets de Valls a les Festes del Pilar de Saragossa.