La Colla Vella dels Xiquets de Valls és una institució capdavantera a vetllar en la recerca, documentació, arxiu i difusió de la història del fet casteller. Així, per exemple, des de fa anys s’han promogut diverses publicacions i la consolidació de l’arxiu de l’entitat per preservar la memòria històrica del fet casteller. Des de l’any 2010 les activitats descrites van ser complementades i coordinades per un equip de documentació i recerca de la identitat castellera, que ha promogut diverses iniciatives, com la creació del premi Isidre de Rabassó d’identitat, documentació i recerca castellera, que té per objectiu, incentivar i premiar les millors accions o projectes en aquest terreny.
Paral·lelament, la Colla Vella va ser coneixedora del procés d’elaboració de la tesi doctoral titulada Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960), a càrrec del doctorand Alexandre Cervelló Salvadó, llicenciat en història per la URV. Des de l’equip de documentació i recerca de la identitat castellera ens vam posar en contacte, un cop defensada la tesi doctoral, amb el catedràtic que la va dirigir, el Dr. Josep Sánchez Cervelló, per tal de contrastar el procés d’elaboració de la mateixa.
Fet això, des de la Colla Vella vam ser conscients, que per la temàtica, abast i profunditat de la feina feta, aquesta constituïa una oportunitat excepcional, ja que per primer cop en la història del fet casteller es disposava d’una obra de reconegut nivell científic (fou qualificada amb excel·lent cum laude). I que en volia aprofitar totes les possibilitats.
El dia 10 de febrer de 2015 la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Universitat Rovira i Virgili van signar un conveni, entre les dues parts i el Dr. Alexandre Cervelló Salvadó, a través del qual s’establia la relació entre les tres parts per tal de publicar conjuntament el llibre Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960), fruit de la tesi doctoral, del mateix títol, defensada el 23 d’octubre de 2014. En aquell conveni ja s’apuntava la possibilitat d’establir un marc de col·laboració ampli amb la universitat, com per exemple la creació d’un grup de recerca o una càtedra.
Les possibilitats de futur que s’obrien amb la col·laboració establerta entre les dues entitats mostraven una potencialitat excel·lent, motiu pel qual s’ha treballat des de llavors per aconseguir la creació de la primera càtedra URV de recerca història i documentació del fet casteller. El que finalment s’ha assolit avui, 27 d’octubre de 2016, amb l’acceptació per part dels òrgans de govern de la Universitat Rovira i Virgili.
Amb tot, cal destacar que la culminació d’aquest projecte no s’hauria pogut aconseguir sense la participació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, que s’han implicat des de que se’ls en feu partícips, amb tota la determinació necessària per a aconseguir-ho.
La finalitat d’aquesta càtedra és la generació i socialització en l’àmbit de la cultura catalana de la història del fet casteller des d’una perspectiva centrada en l’excel·lència de la recerca històrica i la seva difusió.
– Impulsar un espai per a la recerca històrica i el debat científic sobre el fet casteller per tal de popularitzar-lo, encara més, entre la ciutadania.
– Divulgar entre les escoles i els instituts els valors del fet casteller de: superació, integració multicultural, treball en equip, autoconfiança i fer país.
– Crear un espai de formació per a futurs investigadors del fet casteller, que segueixin els criteris d’excel·lència que marca el món universitari i d’altres activitats folklòriques similars que es facin a d’altres països.
– Organitzar i realitzar cursos, seminaris, reunions de treball, jornades, destinades a potenciar la recerca i la formació per tal que cada vegada més la gent conegui la terminologia castellera i la sàpiga interpretar.
– Socialitzar entre la gent, del nostre país i dels altres, el món casteller, la seva evolució i els èxits assolits en el món de la sociabilitat i de la cultura cívica. Dins d’aquest camp ens proposem la realització d’exposicions, tallers, workshops, cicles de conferències, seminaris, etc..
– Promocionar l’estudi, inventari, catalogació i difusió dels arxius de les colles castelleres i dels arxius particulars.
Per arribar a tots els segments de la societat es planteja realitzar el treball en tres grans àmbits diferenciats, de manera que permeti realitzar activitats específiques per a cada un d’ells.
– Cal tenir present que un dels objectius de la càtedra és potenciar la recerca històrica del fet casteller, es per això que s’estructurarà un pla de treball que permeti donar a conèixer aquest projecte al centenar de colles castelleres existents de manera que, si hi estan interessades, puguin participar-hi. La forma de participació pot ser diversa, des de la publicació de treballs o articles, realitzar jornades de formació en l’àmbit de la gestió documental, o tallers castellers, entre d’altres.
– Realitzar unes jornades d’història castellera, amb la participació dels investigadors més reconeguts en la temàtica.
– Realitzar un fòrum d’investigació i recerca castellera, per tal de potenciar el treball en equip i garantir que les descobertes assoleixin la màxima difusió possible.
– Promoure la creació de bases de dades amb totes les actuacions de les Colles, amb els seus castellers i vincular-hi totes les fotografies existents de cada actuació.
A partir d’aquí, i en funció de la capacitat amb què la Càtedra es pugui desenvolupar s’obre un ventall molt gran de possibles vies de treball. En funció de la capacitat de totes les parts, de crear projectes interdisciplinaris es plantejaran diferents programes.
Per exemple, tenint en compte la gran expansió que ha viscut el fet casteller es poden plantejar diferents col·laboracions amb altres estudis realitzats a la Universitat:
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, ha estat una vegada més, pionera en un fet tan transcendental com el de la creació d’una càtedra universitària que giri al voltant del món dels castells. Una tasca sorgida de la responsabilitat que tenim com a entitat degana d’aquesta bicentenària tradició.
Sent els impulsors d’aquesta iniciativa i amb voluntat generosa de que aquest pas sigui la llavor perquè molts més actors s’afegeixin a aquest ambiciós projecte de fer arribar als castells a l’àmbit acadèmic, i amb un retorn cap a la societat.
Properament anunciarem la data de presentació pública de la Càtedra URV de recerca històrica i documentació del fet casteller.