La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha decidit atorgar el segon Premi Isidre de Rabassó d’identitat castellera a Xavier Brotons. El guardó s’entregarà en el marc de la gala dels premis Ciutat de Valls.
Xavier Brotons Navarro (Vilanova i la Geltrú, 1967) és llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i màster en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la Universitat Rovira i Virgili. Al llarg dels darrers anys, ha destacat per la seva feina de difusió i anàlisi – històrica i tècnica – del fet casteller. Ha estat periodista casteller en tots tipus de mitjans de comunicació: en els diaris Diari de Barcelona, Avui i Diari de Tarragona, en la televisió Canal Blau TV, i a les ràdios Ona Valls i Catalunya Informació.
Brotons ha publicat diversos llibres de divulgació del fet casteller, com Castells i castellers: guia completa del món casteller (Lynx) i Diccionari Casteller (El Ventall). També ha destacat en l’anàlisi tècnica dels castells, amb els dos volums de Les meravelles del món casteller (Cossetània) i amb Castellers. Història, tècnica i present (Columna), tots tres escrits a quatre mans amb el periodista vilafranquí Joan Beumala. Així mateix, va ser un dels quatre autors del llibre Retrats Castellers (Cossetània) i ha escrit assajos i textos sobre castells en blocs, simposis i obres diverses.
Enguany ha publicat una reedició de l’obra de teatre Lo Tres de Nou (Cossetània) de Raimon Casas Pedrerol, degudament revisada i analitzada.
Aquest és el veredicte del Jurat del Premi Isidre de Rabassó:
Acta del veredicte del jurat del II Premi Isidre de Rabassó d’identitat castellera
Reunit el Jurat del II Premi Isidre de Rabassó d’identitat castellera, presidit per Joan Ibarra i Rodríguez, President de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i format pels castellers Francesc Piñas i Brucart, Josep Solé i Tarragó, Xavier Cabré i Puig, Anton Dilla i Pena, Olga Queralt i Rosich i Jordi Roca i Rull, que actua com a secretari, atorguen aquest guardó a:
XAVIER BROTONS NAVARRO per la reedició de «Lo tres de nou», quadret de costums de Valls, en un acte i en vers de Raimon Casas Pedrerol, estrenat al Teatre Principal de Valls l’any 1901, el text del qual, que ha estat revisat i fixat amb criteris filològics, a més d’una acurada anàlisi literària, està acompanyat d’un estudi sobre la biografia de l’autor i d’un exhaustiu i minuciós anàlisi del període de la Decadència castellera, situat entre el 1889 al 1926.
Aquest període ha estat sens dubte el més dramàtic de la història dels Xiquets de Valls, fins al punt que es va témer per la desaparició de l’activitat castellera. Brotons ens diu que Raimon Casas Pedrerol utilitza els Xiquets de Valls per transmetre un missatge progressista contrari als valors que representaven els castells. Tot i així no es contrari als castells en si mateixos, sinó a la representació simbòlica conservadora que se’n va fer al seu moment. Els Xiquets de Valls li van inspirar simpatia, malgrat aquest missatge amable anticasteller, atès que va captar l’estima que els vallencs sentien pels castells com a costum que els identificava i la tristesa que els causava en veure’ls en perill de desaparició.
Tal com ens diu el Xavier al final de l’obra, ningú no es podia imaginar en aquell moment que els castells no solament sobreviurien al moment més dramàtic de la seva història, sinó que renaixerien amb força, fins a arribar als nostres dies amb una salut de ferro i una consideració social òptima. Aquests treballs realitzats en qualitat i rigor, considerem que ajuden a refermar la identitat pròpia dels Xiquets de Valls.
A la Ciutat de Valls, el dia 17 d’abril de 2015.