La Colla Vella dels Xiquets de Valls reconeix a Eloi Miralles, historiador i casteller dels Castellers de Vilafranca en la primera edició del Premi Isidre de Rabassó d’Identitat Castellera.
El proper dissabte 31 de maig en el marc de la 31ena Nit de premis de la Ciutat de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls s’estrenarà en la convocatòria tot entregant un premi que reconeixerà a aquells treballs, persones o institucions que vetllin pel sentit genuí dels Xiquets de Valls, ajudant a la conservació de l’essència castellera i promovent els trets identitaris i culturals dels castells vallencs. És, sobretot, un reconeixement a la recerca, promoció i estudi del fet casteller.
El fet casteller, amb una evolució constant des de fa més de 213 anys, s’ha anat transformant tot consolidant, pas a pas, una manera de fer, pròpia i singular que han convertit aquest art d’aixecar estructures humanes en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquest pas del temps, aquesta trajectòria, esdevé encara més important, quan les persones ho poden recollir i reflectir en treballs que serveixin per documentar aquest fet cultural.
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb un exercici de responsabilitat que li pertoca com a Colla Degana del fet casteller, vol reconèixer i posar en valor, tots aquells treballs que enforteixin les arrels i que transmetin el sentit de continuïtat que han tingut els castells des dels seus inicis amb el I Premi Isidre de Rabassó d’Identitat Castellera.
De forma molt especial, el primer reconeixement que es farà serà a un casteller en actiu molt emblemàtic. Una persona involucrada en el fet casteller des de fa molts anys.
La comissió històrica creada per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i amb aprovació de la Junta de Govern ha aprovat concedir el I Premi Isidre de Rabassó a Eloi Miralles i Figueras.
L’Eloi Miralles i Figueres és llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Apotecari de professió i, vocacionalment, folklorista i estudiós de la cultura popular. Membre de la colla dels Castellers de Vilafranca des del 1970, és actualment el degà dels cronistes castellers. Com a informador de castells s’inicià a la premsa local vilafranquina i posteriorment a “El Noticiero Universal” (1973-76) i “La Vanguardia” (1977-91), a més de col•laborar en altres publicacions i revistes catalanes (“Canigó”, “Presència”, “Cultura”, etc.), així com a la Gran Enciclopèdia Catalana i a la col•lecció temàtica “Dolça Catalunya”. Fundador i col•laborador de “El Figarot”, butlletí d’aquesta mateixa colla castellera, és membre del consell de redacció de la revista “Castells” i col•laborador de les publicacions “Gegants” i “Terra de Gegants”. Guanyador del premi “Força, equilibri, valor i seny”, sobre temàtica castellera, l’any 1977 fou el principal artífex de la redacció del “Manifest Casteller” que fou llegit per Pere Català a Perpinyà; el 1981. Forma part dels comitès assessors del Museu Casteller de Valls i del Museu de la Festa de Tarragona, així com de l’organització de “La Passada” folklòrica de les festes de l’Ascensió de Granollers. El 1988 fou president del Concurs de Tarragona; El 1978 fou un dels Administradors de la Festa Major de Vilafranca, de la qual en féu el pregó el 2001.
Forma part, així mateix, de la vilafranquina “Colla Rabassons”, impulsora de la cultura popular. El 1999 l’Ajuntament d’Algemesí li concedí la Medalla de la Ciutat, atenent els seus mèrits de divulgació de la Muixeranga, a la vegada que aquesta agrupació el distingí com a Muixeranguer d’Honor. Un any abans li havia estat atorgat el títol de “casteller de soca-rel” per part dels Castellers de Vilafranca. Des de mitjans del 2008 forma part del Consell de la Cultura Popular i Tradicional, òrgan assessor del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Aquest reconeixement és especial també per l’autoria del llibre “Castellers de Vilafranca. Volum I.”
Es tracta del primer volum d’una sèrie de quatre llibres de gran format. En aquest primer volum l’autor Eloi Miralles fa un viatge des dels precedents (els Balls de Valencians i el Xiquets) i els primers castells a Vilafranca, fins els 8 primers anys d’existència de la colla (1948-1956). Un llibre que parla de la història dels castells a Vilafranca, una història no tan recent marcada principalment per la vinculació que els Xiquets de Valls, i en especial, la Colla Vella, tenia i té amb la ciutat de Vilafranca i els seus castellers. Gran part del llibre, amb portada de color rosat en honor a les primeres camises que varen tenir els Castellers de Vilafranca, relata el pas de la nostra colla a la capital de l’Alt Penedès.
L’Eloi Miralles va ser presentat a la junta directiva de la Colla Vella, de la mà del seu compatrici i fundador dels Castellers de Vilafranca, Oriol Rossell Almirall, l’any 1971. Podem afirmar que, des d’aquell moment ha estat una de les persones que ha sabut mantenir el nivell cordial de bones relacions que sempre han perdurat entre els vells castellers, de la Colla Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Per tota aquesta trajectòria la Colla Vella dels Xiquets de Valls vol atorgar el I Premi Isidre Rabassó d’Identitat Castellera a Eloi Miralles.
Aprofitant l’ocasió s’ha presentat el cartell de la Diada de Sant Isidre que es durà a terme el proper 17 de maig a la Plaça de l’Oli de Valls. Una diada recuperada, dedicada al patró dels pagesos, que la Colla Vella dels Xiquets de Valls vol donar continuïtat un any més, aquest, amb dues colles més convidades: els Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus.
Amb paraules del Cap de Colla Manel Urbano “la Diada de Sant Isidre és una de les actuacions més importants abans de Sant Joan, és a Valls, és a una plaça que estimem molt i té una càrrega simbòlica molt important. Ens agradaria fer un pas més en aquest actuació i així encarar el mes de juny amb deures ja fets”.
La diada començarà amb la trobada de les colles participants a la Plaça del Carme, amb un pilar de salutació per part de la Colla Vella davant de la Societat Agrícola, seguirà amb un cercavila pel casc antic de Valls per començar l’actuació i acabar al local de la Colla Vella amb un concert i festa.
Valls, 7 de maig de 2014