La ciutat de Valls serà l’epicentre de l’univers casteller per la Fira de Santa Úrsula el cap de setmana del 25 al 27 d’octubre. El tercer Fòrum Casteller esdevé el primer conjunt d’activitats transversals al voltant dels castells que van més enllà de la pròpia manifestació patrimonial, amb cinc eixos essencials, entre ells, l’origen del Fòrum en la Diada del diumenge 27, un dels màxims esdeveniments del calendari casteller anual amb la històrica actuació de les dues colles dels Xiquets de Valls que culminen a la plaça del Blat la seva temporada.
El 3er Simposi casteller, que tindrà lloc dissabte 26, és també un dels principals eixos d’aquest fòrum emmarcat dins la Fira de Santa Úrsula. El simposi ha esdevingut l’espai de reflexió que suma castellers, investigadors, periodistes, gestors i organitzadors la vigília de la celebració. El tercer eix és la FiraCastells que aplega una vintena d’estands dinamitzats, en els quals es pot trobar producte casteller procedent de les pròpies colles però també molt especialment materials generats per la petita indústria cultural que ha sorgit al voltant del fenomen casteller. La Fira té una àmplia oferta de tallers, jocs i activitats adreçades al públic familiar, totes de caràcter gratuït.
Un quart apartat que emergeix enguany són els espectacles. La Vella Dixieland i els Grallers Els Vernets lideren aquest capítol reinterpretant en clau de jazz clàssic el repertori casteller, al costat de la performance de l’artista plàstic francès Patou Deballon, que pintarà en directe l’actuació de Santa Úrsula. Finalment, el cinquè bloc són les activitats generades per altres agents culturals de Valls al voltant dels castells i de la cultura d’arrel: menús castellers, esmorzars de forquilla, concurs de platillos i tapes, mostra d’aparadors castellers, exposicions, al costat de ballades i cercaviles d’elements tradicionals. Tot plegat, també podrà gaudir-se a través de les rutes guiades adreçades especialment als visitants de fora de la ciutat, que inclouen la visita als espais expositius de les dues colles castelleres vallenques, a l’imponent monument als Xiquets de Valls de l’escultor Josep Busquets i al quilòmetre zero del món casteller ubicat a la plaça del Blat.
140 activitats a partir de divendres 25
En total seran 140 les activitats programades en dues jornades i mitja, que arrencaran divendres amb la mostra d’aparadors, l’exposició d’arts plàstiques del col·lectiu Pilar de 7, els menús castellers, i l’obertura a la tarda de la FiraCastells, en un dels epicentres de la vida ciutadana que constitueix l’espai urbà del Pati. Els vint estands seran al costat de tallers d’elaboració de fermalls o agulles, argila, bijuteria, artesania, globus, música, espardenyes, galetes i fins i tot gintònics, tots de temàtica castellera. Jocs gegants de la baralla castellera, l’oca castellera, el trivial casteller o un imponent rocòdrom també ocuparan aquest espai central. La FiraCastells es perllongarà fins al diumenge a la tarda. La jornada del divendres es clourà amb la presentació de les actes del Simposi de l’any anterior, un volum editat pels vallencs de Cossetània en la seva col·lecció castellera L’Aixecador, i amb els assaigs castellers on es viu amb passió un singular clima casteller.
Dissabte, Simposi i espectacles
Dissabte 26 d’octubre, el tercer Simposi casteller serà el gran protagonista del matí i la tarda, amb la participació com a conferenciants, ponents i comunicacions d’una trentena de personalitats del món de las castellística. La ponència inaugural, que obrirà la convocatòria, versarà sobre el valor patrimonial dels castells i n’analitzarà les possibles influències positives i negatives de la declaració de la UNESCO. Precisament enguany es commemoren deu anys de la Declaració de la UNESCO per a la salvaguarda del Patrimoni Immaterial. La ponència anirà a càrrec de la fotoperiodista especialitzada en festes tradicionals María Ángeles Sánchez.
Durant la resta de la jornada s’abordaran dos eixos temàtics: el paper de la dona en els castells, i el finançament de les colles castelleres. Si bé en el primer àmbit la majoria de ponents procedeixen de les pròpies agrupacions castelleres i de manifestacions afins també declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat com la Muixeranga d’Algemesí –País Valencià-, a la tarda el Simposi comptarà amb notables especialistes procedents d’àmbits més econòmics de la indústria privada, del món del crowdfunding –com l’empresa recentment premiada per la ONU, Verkami de Mataró- o del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Al costat dels ponents, les persones que han volgut presentar comunicació de manera lliure també podran exposar-les. El Simposi el clourà el doctor en història de l’art de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Salcedo, que explicarà com l’art ha vist els castells al llarg de la història. Es dóna la circumstància que aquest és el primer cop que la Universitat Rovira i Virgili reconeix el Simposi Casteller com a crèdits de lliure elecció.
El mateix dissabte l’Institut d’Estudis Vallencs, a mig camí entre l’espai del Simposi i el de la FiraCastells, oferirà la secció ‘Castells & audiovisuals’, amb una suggerent mostra cinematogràfica que permetrà als espectadors i curiosos viatjar pel fons documental de personalitats claus de la cultura catalana com van ser Oriol Rossell o desplaçar-se fins a les celebracions índies dels govindes, que també aixequen construccions humanes de fins a nou pisos.
La nit del dissabte portarà un altre dels plats forts del Fòrum de Santa Úrsula. Els Teatres de Valls ha coproduït l’espectacle ‘Jazztells’, juntament amb la formació La Vella Dixieland –nascuda el 1980, amb deu cds i més de 2.500 actuacions- i amb Els Vernets, una de les bandes gralleres de major prestigi en el mapa de les músiques d’arrel. Jazztells es vertebra a través de tres grans eixos de la nostra cultura: els castells, la música d’arrel i el jazz. El muntatge esdevindrà un punt de trobada entre dos móns i entre dues cultures diferents. Així, la música esdevé entesa entre el so mediterrani de les gralles i el dixieland, aquesta música popular nordamericana. Melodies dels antecedents dels castells, les actuals d’una diada castellera i les que els han tingut com a font d’inspiració constitueixen el fil conductor d’aquest concert estrena absoluta, que es maridarà amb cervesa artesana.
Els Xiquets de Valls per al diumenge
Diumenge 27 d’octubre continuaran amb força la FiraCastells, les activitats familiars i la secció audiovisual. El zenit de la jornada anirà a càrrec de la diada castellera punt de partida del conjunt del Fòrum. El fet que la Diada de Santa Úrsula mantingui un ambient excepcional amb la bipolaritat de les dues colles dels Xiquets de Valls en el marc singular de la plaça del Blat, la seva definició com la “Fira” de la ciutat, i el seu bagatge històric han estat determinants per a la ubicació temporal del Fòrum Casteller en el calendari.
La diada castellera de Santa Úrsula va viure el cinc de nou de la primera època d’or dels castells el 1883, i també ha estat l’escenari de l’entrada en la segona etapa àuria amb la inesborrable diada del 1981 en què es recuperava la gamma de nou pisos i es descarregava el primer cinc de vuit del segle XX. Així mateix, des de sempre, és una de les grans jornades de gamma extra del calendari i l’única d’aquestes que manté la dualitat ancestral i alhora la fisonomia urbana original de quan van néixer els castells, fa més de 200 anys a la plaça del Blat. Enguany la diada es preveu més apassionant que mai ja que la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls arriben amb un nivell de construccions assolides excepcional.
La diada serà retransmesa per streaming en directe i alhora serà pintada en directe per l’artista francès Patou Deballon, que ha participat en nombrosos festivals d’arts de carrer a Alemanya, Àustria, Bèlgica, Euskadi, França, Holanda, Irlanda, Suïssa, Quebec, i també en fires de bestiar, celebracions gastronòmiques i de Nadal. Els castells seran per primer cop als seus pinzells.