VALLS CONVOCA EL TERCER FÒRUM CASTELLER PER SANTA ÚRSULA
►Commemorarà els 10 anys de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO
►La Universitat Rovira i Virgili s’hi suma i el validarà com a crèdits
Valls viurà el tercer Fòrum Casteller durant les properes Fires de Santa Úrsula els dies 25, 26 i 27 d’octubre. Després de la bona acollida de l’experiència del Fòrum Casteller viscuda dins les Fires de Santa Úrsula de l’any passat, amb el preàmbul de la primera edició dins les Festes Decennals del 2011, enguany, el comitè organitzador, que integren les dues colles dels Xiquets de Valls i l’Ajuntament de Valls, treballa en un model de Fòrum que mantindrà les línies generals de les anteriors edicions, combinant les dues grans seccions que el formen: el Simposi, al Teatre Principal, i la Fira Castells, al Pati, amb altres àmbits.
En aquests moments el Simposi es l’àmbit que té els treballs mes avançats. En aquest sentit, ja es coneixen els tres grans eixos d’aquesta edició. El fet que enguany la UNESCO -l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura- commemori els deu anys de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que posteriorment el 2010 va permetre que els castells fossin proclamats com a tals, farà que la conferència inaugural estigui dedicada a aquest tema. Després d’anys d’esforços i lluites a favor del patrimoni material de la humanitat, i especialment del patrimoni de pobles oprimits o en fase de desaparició i de cultures amenaçades d’extinció, la UNESCO va decidir posar en marxa el concepte de “patrimoni cultural immaterial”. Per això es va crear l’octubre de 2003 la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial
Els dos altres àmbits que es tocaran amb taules rodones i amb la possibilitat de presentar comunicacions seran el paper de la dona en el món casteller, i el finançament de les colles, de les seves estructures i de les seves actuacions. En les taules rodones participaran experts de diferents poblacions. Alhora les comunicacions podran presentar-se fins a finals del mes de setembre a traves d’un formulari del web de l’Ajuntament de Valls o be per E-mail enviant-les a l’adreça simposicastells@tinet.cat . L’organització treballa amb la idea que les actes del Simposi puguin aparèixer editades també en un llibre.
La Universitat
Per primer cop l’assistència al Simposi estarà reconeguda per la Universitat Rovira i Virgili que atorgarà crèdits. De fet, la implicació de la URV anirà mes enllà ja que la cloenda anirà a càrrec del doctor Antonio Salcedo, que analitzarà la contribució de l’art al món casteller i la visió que els artistes plàstics han donat al llarg de la història. Salcedo és doctor en Història de l’art i professor titular d’art del segle XX a la Universitat Rovira i Virgili. Alhora exerceix com a crític d’art i és membre de l’equip de redacció de la publicació ‘Artiga. Revista d’art i pensament contemporani’.
D’altra banda, s’està treballant també en l’elaboració d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que té la seva seu a Valls i que ha copresidit els actes inaugurals de les anteriors edicions del fòrum, que preveu emfasitzar el paper de suport de la Coordinadora a l’organització del Fòrum Casteller.
Premsa Ajuntament de Valls
22 de maig de 2013