(text) Joan Vilaró
Durant la tornada a Valls, amb micro-bus com era preceptiu, els “alumnes”, organitzadors i ponents, vist l’èxit assolit per aquest curs d’iniciació, ja es varen començar a plantejar quan es podrà fer el curs de perfeccionament de les tècniques del tast de vins.
Enhorabona als organitzadors!
Els vins que varem provar, escollits per els propis ponents del curs i que comportaven diferents varietats de raïms, varen ser, per aquest ordre, vins blancs (joves i de criança), rosats (joves i de criança), negres joves, negres de criança, caves i vins dolços, aquest darrers acompanyats amb una petita sorpresa que ens va portar l’Erivert amb motiu del seu aniversari.
Un cop acabat el curs, es va organitzar una sortida “pràctica” per anar a visitar la bodega de la cooperativa de Capçanes, famosa per l’elaboració del vi kosher (per abreujar, sistema hebreu d’elaborar diferents productes de consum), on varem poder “tastar” diferents vins elaborats en els seus cellers desprès de la visita i les explicacions que ens va donar la Sandra, sòcia de la cooperativa com quasi bé tot capçanes i encarregada del màrqueting del celler.
Seguidament ens varem desplaçar fins les bodegues Buil & Giné situades a Gratallops on, després de dinar a les mateixes instal·lacions del celler i degustar alguns dels vins que allí s’elaboren, varem poder gaudir d’una visita guiada amb les explicacions oportunes de tot el procés que segueixen per elaborar els seus vins.
Els passats dies 28 de juny i 1, 5, 8, 12 i 15 de Juliol del 2010 va tenir lloc el primer curs de tast de vins i caves que organitzà la colla.
Els experts que varen impartir el curs d’iniciació, tots ells components de la colla, varen ser els enòlegs Cèsar Torrijos i Carles Figueres i el sommelier David Ribé.
Al curs hi varem assistir 15 persones que seguírem amb molta atenció totes les explicacions que ens varen donar sobre el procés d’obtenció, elaboració i conservació del vi, així com les diferents tècniques que s’apliquen actualment.
Després d’aquestes explicacions, que normalment encapçalaven cada una de les jornades, venien les explicacions sobre la tècnica de tastar un vi, explicant-nos quins passos s’han de seguir per identificar les diferents característiques (colors, olors, gustos, etc.) de cada un dels vins i caves que varem anar provant i finalment arribava l’instant esperat per tots els “alumnes”: el de tastar els vins.
Aquest era un moment força curiós per que es podia apreciar la complicació de tastar vins: si érem 15 “alumnes”, hi havia molt poques coincidències en l’apreciació dels colors, olors i gustos que podia tenir el vi.